.

Invitation

On behalf of the Scientific Committee and organizer of International Multidisciplinary Conference, titled ‘Rehabilitation Yesterday - Today - Tomorrow’, 19-20 October 2018, we have the pleasure of inviting you to participate and present a lecture at the conference. This momentous scientific event is organized in time to celebrate the 10th anniversary of the establishment of both the Department and the Clinic of Rehabilitation at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn.
It will be held in historical venue – Hotel Krasicki in Lidzbark Warmiński, Poland.

Rehabilitation is a multidisciplinary specialty and over the last few decades it has progressed rapidly. Whilst taking up the challenge of organizing this international scientific event we aim to integrate experts among numerous fields of medicine, who are committed to improve the quality of rehabilitation delivered. Invited lecturers from Poland, Europe, Israel, and the USA will present up-to-date knowledge, own experiences and further development direction in spinal surgery, neurosurgery, neurorehabilitation, and physiotherapy.

We aim to host about 200 participants, consultants in different fields of medicine and physiotherapy. The event is patronized by Warmia and Mazury Voivodeship Marshal. 

 

 

Katarzyna Zaborowska-Sapeta MD, PhD

Chairman of the Organizing Committee

 

Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD


President of the Scientific Committee

 

 

 

Information

INTERNATIONAL  MULTIDISCIPLINARY CONFERENCE

REHABILITATION YESTERDAY – TODAY – TOMORROW

10th anniversary of the Department and Clinic of Rehabilitation establishement

School of Medicine, Collegium Medicum, University of Warmia and Mazury in Olsztyn

19-20 October 2018 

 Hotel Krasicki in Lidzbark Warmiński, Poland

 

HONORARY AUSPICE

 

  

ORGANIZER
Association of Development and Science
www.rin.olsztyn.pl
rinlogo.jpg 
  

CO-ORGANIZERS
Regional Specialized Children's Hospital in Olsztyn  szpitallogo.jpg
   
Polish Rehabilitation Society, Warmia and Mazury Division  ptrehlogo.gif
 

 
AUSPICES
 
Scientific  auspice
University of Warmia and Mazury in Olsztyn    
Medical auspice
Warmia and Mazury Medical Chamber in Olsztyn  
  
School of Medicine, Collegium Medicum, UWM in Olsztyn    
   
 University Clinical Hospital in Olsztyn   
   
POLISH ANNALS OF MEDICINE
Media auspice  
   
                       
   

 

 

 

ORGANIZING COMMITTEE OFFICE ADDRESS

Association of Development and Science

Clinic of Rehabilitation, Regional Specialized Children's Hospital in Olsztyn
ul. Żołnierska 18 a, 10-561 Olsztyn

tel./fax: 89 539 32 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NIP: 739 - 38 - 93 - 836

  

 

   

 

   

FEES

Registration fee:
depending on the date of payment amounts to:

350 zl till 30.06.2018 
                             410 zl after 30.06.2018 (to 30.09.2018)

 

Registration fee includes:
- participation in two-day conference
- coffee buffet on the first and second day on the conference
- lunch on the first day in a form of ample buffet in hotel restaurant
- conference materials


Fees for plus one*:
 150 zl
*without participation in the conference and conference materials

   

ACCOMMODATION AND PLACE OF THE  MEETING

Hotel Krasicki

Plac Zamkowy 1/7
11-100 Lidzbark Warmiński

tel. +48-89-537-17-00
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

hotelfoto.jpg

Attention!

Rooms reservation in Krasicki Hotel – for conference participants special price guaranteed only till 31.03.2018 

Single room - 240 zl
Double room / twin room - 269 zl

Registration online: http://www.hotelkrasicki.pl/

 

 

     
   

GALA DINNER

We have the pleasure of inviting you to join to gala dinner and evening dance.

Opulent menu, good music and friends by the dinner table...is there anything else

to add?

kolacja1.jpg

kolacja2.jpg

The evening programme includes a dinner served to the table, ample buffet,            and dancing till 03:00 AM. Alcoholic beverages included.

Fee for the evening gala - 210 zl per person

The gala dinner is not financed by sponsors.

 WORKSHOP  

 

1. Kinetic control - modern motor control training in physiotherapy.

2. The goals of treatment in rehabilitation useing Virtual Reality tech.

3. Practical application of the Fourier M2 robot in the therapy of a spastic arm.

Note: Workshops 1-3 are held in parallel in hours. 8: 30-9: 30

   

 

 

 

Scientific Committee

Presiedent:

Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD

Members:

Prof. Marek Jóźwiak MD, PhD

             Prof. Wojciech Kloc MD, PhD

Prof. Wojciech Maksymowicz MD, PhD

Prof. Edgaras Stankevicius MD, PhD (Lithuania)

Prof. Daniel Zarzycki MD, PhD

Ass. Prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta MD, PhD

Jacek Durmała MD, PhD



Organizer Committee

Chairman:

Katarzyna Zaborowska-Sapeta MD, PhD

Deputy Chairman:

Halina Protasiewicz-Fałdowska PhD

Secretary:

Iwona Sokolnik-Suplewska MD

Members:

Krystyna Piskorz- Ogórek PhD

Paweł Grabala MD

Dr Piotr M. Kowalski MD (UK)

Piotr Siwik MD


.

Programme

                                     

19.10.2018 (FRIDAY)

8:00-10:00                   REGISTRATION OF PARTICIPANTS 

WORKSHOP

8:30-9:30 (60 min)

1. Kinetic control - modern motor control training in physiotherapy
Krzysztof Kozioł MA, Michał Hadała PhD, Grzegorz Kuzdro MA. FIZJO-SPORT Centrum Fizjoterapii Rzeszów, Kinetic Control Poland, FIZJO-SPORT Poland , FISIO-SPORTS Spain, Kinetic Control Poland/Spain

2. The goals of treatment in rehabilitation useing Virtual Reality tech
Riki Brown BPT, MSc. PT, Arie Burstin BPT, MSc. PT. Geriatric Rehabilitation Center Day Hospital, Petach, Tikva, Israel

3. Practical application of the Fourier M2 robot in the therapy of a spastic arm
Jan Krawiec MA, Marek Christ MA. Bardo Med Kraków

OPENING CEREMONY

10:00-10:30 (30 min)

10 – years of Cathedral and Clinic of Rehabilitation, School of Medicine, Collegium Medicum UWM in Olsztyn
Prof. Wojciech Maksymowicz MD, PhD, Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD

SESSION I 
Neurosurgery and Neurorehabilitation /Adult Spondyloorthopedics

Moderator: Prof. Wojciech Maksymowicz MD, PhD, Prof. Daniel Zarzycki, MD, PhD

10:30-11:00 (30 min)

Treatment of patients with severe disturbances of consciousness
Prof. Wojciech Maksymowicz MD, PhD. Katedra i Klinika Neurologii i Neurochirurgii, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

11:00-11:30 (30 min)

The progress of virtual reality in rehabiliation in the last 10 years
Riki Brown BPT, MSc. PT, Arie Burstin BPT, MSc. PT. Rehabilitation Center Day Hospital, Petach Tikva, Israel

11:30-11:50 (20 min)

Spinal column: The importance of minimally invasive surgery - MISS
Prof. Wojciech Kloc MD, PhD. Katedra i Klinika Neurologii i Neurochirurgii, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

11:50-12:10 (20 min)

Orthopedic treatment of spinal column
Prof. Daniel Zarzycki, MD, PhD. Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny, Collegium Medicum, UJ, Zakopane

12:10-12:25 (15 min)

COFFEE BREAK

SESSION II
Children Spondyloorthopedics and Rehabilitation

Moderator: Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD

12:25-12:55 (30 min)

Long-term outcomes scoliosis treatment
Ass. Prof. Noelle A. Larson, MD. Pediatric Orthopedics and Scoliosis, Orthopedic Surgery Mayo Clinic, USA

12:55-13:15 (20 min)

Halo-Gravity Traction for severve spinal deformities treatment
Paweł Grabala MD. Oddział Ortopedyczno - Urazowy, WSSD Olsztyn

13:15-13:35 (20 min)

Rehabilitation pre- and post surgery in spine deformation
Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD, Halina Protasiewicz-Fałdowska PhD. Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

13:35-13:55 (20 min)

Optimization of scoliosis treatment with an Cheneau brace - a brace prototype with sensors of pressure forces
Katarzyna Zaborowska-Sapeta MD, PhD, Tomasz Giżewski MEng, PhD, Prof. Ireneusz M. Kowalski MD, PhD. Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn, Politechnika Lubelska

13:55-15:00 (65 min)

LUNCH

SESSION III
Vascular and surgical aspects in Rehabilitation

Moderator: Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD

15:00-15:20 (20 min)

Ultrasound and mechanical shock induced vascular relaxation
Silvijus Abramavičius MD, Prof. Vytautas Ostaševičius, Prof. Vytautas Jūrėnas, Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD. Institute of Physiology and Pharmacology,Lithuanian University of Health Sciences,Kaunas, Lithuania
Institute of Mechatronics Kaunas University of Technology, Kaunas,Lithuania

15:20-15:40 (20 min)

The determination of the safe operating regime for the waveguide wire
Silvijus Abramavičius MD, Jonas Navickas PhD, Prof. Algimantas Bubulis, Mantas Venslauskas PhD, Prof. Edgaras Stankevičius MD, PhD. Institute of Physiology and Pharmacology,Lithuanian University of Health Sciences,Kaunas, Lithuania Institute of Mechatronics Kaunas University of Technology, Kaunas, Lithuania

15:40-16:00 (20 min)

Advances in surgical technology and technique require an increasing role for physiotherapy in the recovery of patients undergoing urological surgery
Dr Piotr M. Kowalski MD, Dr Evita Scott, Mr Aaron Leiblich PhD, Mr Ashok Bhuvanagiri. Urology Department, Churchill Hospital, Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, Oxford, UK , Department of Obstetrics and Gynaecology, New Cross Hospital, Royal Wolverhampton NHS Trust, Wolverhampton, UK, Urology Department, Ysbyty Gwynedd Hospital, Betsi Cadwaladr University Health Board, Bangor, UK

16:00-16:15 (15 min)

PRZERWA KAWOWA

SESSION IV
Neuroorthopedics and Rehabilitation

Moderator: Ass. Prof. Noelle A. Larson, MD

16:15-16:45 (30 min)

Management of treatement children with neuromuscular deformieties
Ass. Prof. Noelle A. Larson, MD. Pediatric Orthopedic and Scoliosis, Mayo Clinic, USA

16:45-17:05 (20 min)

The use of stem cells in regenerative medicine - new therapeutic possibilities
Ass. Prof. Joanna Wojtkiewicz DVM, PhD, Malwina Kamelska-Sadowska, PhD, Prof. Ireneusz M. Kowalski  MD, PhD. Katedra Patofizjologii, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn, Klinika Rehabilitacji, WSSD, Olsztyn, Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum, UWM, Olsztyn

17:05-17:25 (20 min)

Vibroacoustic therapy as an option to treat adolescents low back pain
Prof. Juozas Raistenskis MD, PhD, Tomas Aukstikalnis MD. Physical and Sports Medicine, Department of Rehabilitation, Vilnius University, Lithuania

 

 20.10.2018 (SATURDAY)                 

 
   

SESSION V
Hand with spastic paresis in Celebral Palsy

Moderator: Prof. Marek Jóźwiak, MD, PhD

9:00-9:05 (5 min)

Hand with spastic paresis in CP- introduction
Prof. Marek Jóźwiak, MD, PhD. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

9:05-9:25 (20 min)

Prognosis of the hand function according to the type of brain injury in children with hemiparesis
Małgorzata Szmurło MD, PhD. Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. Św. Ludwika, Kraków

9:25-09:45 (20 min)

Optimal selection of therapeutic method in spastic upper limb
Roksana Malak, PhD. Katedra Reumatologii i Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu 

9:45-10:05 (20 min)

Interdysciplinary therapeutic sesions in spastic upper limb
Marta Banach MD. Oddział Rehabilitacji Dziecięcej, Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie, Dzierżążno

10:05-10:25 (20 min)

The role of botulin toxin in the treatment of hand with spastic paresis in CP
Marcin Bonikowski MD, PhD. Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii, Zagórze

10:25-10:45 (20 min)

Orthopedic treatment of spastic paresis in hand
Prof. Marek Jóźwiak, MD, PhD. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

10:45-11:05 (20 min)

Summary in the discussion of the "Round Table"
Prof. Marek Jóźwiak, MD, PhD. Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

11:05-11:20 (15 min)

PRZERWA

SESSION VI
Nutritional problems and rehabilitation of swallowing disorders in children with neurological disorders

Moderator: Ass. Prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta MD, PhD

11:20-11:40 (20 min)

Swallowing disorders
Ass. Prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta MD, PhD. Katedra Pediatrii Klinicznej, Collegium Medicum UWM, Olsztyn

11:40-12:00 (20 min)

Feeding and swallowing therapy anong children feeded enterally
Ewa Winnicka PhD. Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa

12:00-12:20 (20 min)

Gastrointestinal tract in neurological disorders in children
Ass. Prof. Ewa Toporowska-Kowalska MD, PhD. Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

12:20-12:40 (20 min)

Complications of malnutrition in chronic diseases in children
Ass. Prof. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz MD, PhD. Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Gdański Uniwersytet Medyczny

12:40-12:55 (15 min)

COFFEE BREAK

SESSION VII
Physiotherapy

Moderator: Jacek Durmała MD, PhD, Wojciech Kiebzak PhD

12:55-13:10 (15 min)

Spasticity as a clinical symptom of spinal cord injury in the physiotherapist's practice
Agnieszka Stępień PhD. Zakład Rehabilitacji w Pediatrii i Neurologii, AWF Warszawa

13:10-13:25 (15 min)

The effects of the neurokinesiological concept of rehabilitation
Wojciech Kiebzak PhD. Wydział Nauk Medycznych, Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego, Kielce

13:25-13:40 (15 min)

The use SKOL-AS treatment in the supine and sitting positions in children
Malwina Kamelska-Sadowska, PhD, Klinika Rehabilitacji, WSSD, Olsztyn

13:40-13:55 (15 min)

Physical capacity of patients with idiopathic scoliosis
Jacek Durmała MD, PhD. Klinika Rehabilitacji, ŚUM Katowice

13:55-14:10 (15 min)

Specific physiotherapy in the treatment of spinal deformities
Ass. Prof. Dariusz Czaprowski, PhD, Olsztyńska Szkoła Wyższa, Olsztyn

14:10-14:25 (15 min)

Carbon nanostructures - perspectives and realities in bioengineering
Tomasz Giżewski, MEng, PhD. Wydział Elektromechaniki i Informatyki, Politechnika

 

                                              


 
                                              

 

.

Registration

Dinner is not financed from the funds of innovative companies associated in INFARMA. Dinner is not financed by conference sponsors.
Dinner is not financed from the funds of innovative companies associated in INFARMA. Dinner is not financed by conference sponsors.

 

Invoice?

Invoice details:

 

I hereby give consent for my personal data to be processed for the purposes of the Conference by Stowarzyszenie Rozwój i Nauka. I declare that I am conscious of my rights to control and make changes to my personal data.
I declare that I have read and I accept the Regulations of International Multidisciplinary Conference Yesterday – Today – Tomorrow (Download Regulations)

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

.

Sponsors

On behalf of the Scientific Committee and organizer of International Multidisciplinary Conference, titled ‘Rehabilitation Yesterday Today Tomorrow’, 19-20 October 2018, we have the pleasure of inviting you to participate at the conference. This momentous scientific event is organized in time to celebrate the 10th anniversary of the establishment of both the Department and the Clinic of Rehabilitation at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. It will be held in historical venue – Hotel Krasicki in Lidzbark Warmiński, Poland.

Rehabilitation is a multidisciplinary specialty and over the last few decades it has progressed rapidly. Whilst taking up the challenge of organizing this international scientific event we aim to integrate experts among numerous fields of medicine, who are committed to improve the quality of rehabilitation delivered. Invited lecturers from Poland, Europe, Israel, and the USA will present up-to-date knowledge, own experiences and further development direction in spinal surgery, neurosurgery, neurorehabilitation, and physiotherapy.

We aim to host about 200 participants, consultants in different fields of medicine and physiotherapy. The event is patronized by Warmia and Mazury Voivodeship Marshal. All of our sponsors, supporting individuals and companies will be granted with the access to the projector in between the lectures when logos, commercial and conference materials can be displayed.

 

  

                                                                    MAIN SPONSOR

                                                                                               

                                                                                                 

                                                                                                                www.termobud.pl

                                                                                                                          SPONSORS

                    cool it                     

                                              

                                                                                                                                 EXHIBITORS
 
                                                                                    
                                                                          

 

                                                                           OUR PARTNERS